Anders Fredriksen Grafikk Oslo

         

    

    

    

    

 

    

         

 

 

Lito trykking Grafisk Stentrykk 2011

     

 


 

      

             

      

      

      
                               "Unconditional Love"                                                                                     "Love"

 

Trykket hos Dag Dammen Grafikksenteret 2009

_____________________________________
 


PRINTS

    

Litofrelste.

Mia Gjerdrum Helgesen (36) og Cathrine Knudsen (33) har stått på hodet i en gammel
steintrykkpresse i flere uker, og er nå klare med sine første litografier.

Det har vært sterke aha-opplevelser for de to ferske kunstnerne den siste tiden, og lite søvn. Da Bærum Kunstforening inviterte dem til å stille ut til helgen, var de begge egentlig ganske opptatt med andre planer, men syntes likevel det var stas å representere nytt og spennende i den lokale kunstforeningen.

Både Mia og Cathrine har markert seg som malere, og gjerne i stort format. Grafikk har de overhodet ikke befattet seg med. Skulle de prøve nå?

– Jeg har hatt lyst til å prøve litografi i flere år, sier Mia, som først for ett år siden tok skrittet ut og satset full tid som kunstner med atelier på Holmen. Hennes kollega, som maler på Haslum, har også hatt annen jobb ved siden av inntil nylig. Hun var egentlig ikke moden for å lage litografi ennå, men har gått inn for oppgaven med stor glød.

Tidkrevende trykk

Det er Grafikksenteret i Gamlebyen som har vært jentenes base de siste ukene, med Dag Dammen som læremester og eier av verkstedet i en nedlagt liten kirke. Her står en diger 100 år gammel steintrykkpresse fra Heidelberg, og her blir kunsttrykkene til i en meget omhyggelig prosess. Da Budstikka kom på besøk, var Cathrine Knudsen nettopp ferdig med sine to bilder som er blitt trykket på ett ark. Begge har motiv fra malerier som ble malt i fjor, og for lengst solgt. Nå kommer de i 150 stykker litografi.

 – Det har vært utrolig vanskelig, og tidkrevende. Før jeg kom hit, prøvde jeg å lese meg opp om teknikken, men skjønte ingenting. Man må lære det i praksis, sier Cathrine.

Hjem og male

Det er store steinplater som spiller hovedrollen i Dammens gamle presse. På steinen maler kunstneren sine bilder, men en farge av gangen, og så skal det etses og skrapes og vannes innimellom. Nå er det Mias tur, hun har også to bilder, og hennes motiver noe mer figurative enn venninnens.

– Vi har aldri jobbet sammen før, vi kjente bare litt til hverandre gjennom andre, og heller ikke dette er et samarbeid i den forstand. Men nå skal Mia flytte sitt atelier til Haslum, rett ved meg, sier Cathrine, som nå må forte seg hjem og male. Kunstnerne skal stille ut omtrent ti bilder hver, og de har bare to litografier. Jentene er i godt selskap. Eva Langaas hører til verkstedet, og har atelier i etasjen over. Hun har fungert som en salgs mentor i prosessen, mens andre kjente kunstnere har gått ut og inn gjennom den tidligere kirkedøren. På veggen i rammeavdelingen henger både Jens Johannessen, Ludvig Eikaas, Kaare Espolin Johnson og Victor Sparre, alle sammen har fått laget sine litografier hos Dammen.

 – Det er fint at det kommer nye kunstnere til og tar litografien i bruk, for ellers er jeg redd for at ny teknologi danker ut det gamle håndverket, sier Eva Langaas.

– Men er de ikke litt overmodige?

– Overmodige har vi vel alle vært, sier Langaas. Også læremester Dag Dammen er fornøyd med Mia og Cathrine.

– Jeg synes de er modige og begge jobber bevisst. Vi kommer i mål, sier Dammen.

 66 77 01 12

 eira.kjernlie@budstikka.n

________________

Org lito Papir: Rives velin 270g/75% hvit bomull fra Frankrike.

"Home" (44x44cm) kr. 2000,./uten ramme

"PEACE" (56x35cm)kr. 2000,./uten ramme

Fine Art presentasjon